Час роботи: Пн-Пт: 9.00-18.00, Сб: 9.00-15.00, Нд: вихідний

РусскийУкраїнська

+38 068 9357372
+38 095 1934264
+38 063 6562847
Замовити дзвінок

АвтоЗАЗ в агонії

30.11.2017

Найбільший український завод з випуску автомобілів практично припинив свою роботу

АвтоЗАЗ. Фото 1

З конвеєра більше не сходять колись дуже популярні, всіма улюблені Ланоси. Які проблеми є зараз на підприємстві, що очікує завод в майбутньому? На ці та ряд інших питань відповів почесний президент концерну «УкрАвто» Таріел Васадзе.

На сьогоднішній день АвтоЗАЗ переживає, непевно, найважчі часи за всю свою історію, виробництво автомобілів, зокрема, Ланоса зупинено. У 2016 році підприємство випустило лише 1500 автомобілів, більшу частину яких склали, так звані «малі комерційні автомобілі». Легковиків було зібрано не більше 500 штук, пару десятків автобусів, і це за цілий рік! У 2017 році ситуація ще більше ускладнилася, випуск легкових автомобілів можна сказати завмер. Щоб хоч якось підтримуватися на плаву, освоєно випуск машинокомплектів для Єгипту і триває виробництво запасних частин для всього модельного ряду авто, що випускалися раніше.

АвтоЗАЗ. Фото 2

За останні роки АвтоЗАЗ сильно скоротив чисельність своїх робочих до 1200 осіб на сьогоднішній день. Решта фахівці змушені поєднувати по кілька професій (складальник, зварювальник, маляр). Зараз добре тільки одне - не дивлячись на збитки, поки все ще вдається зберегти завод.

Всього роки чотири-п'ять раніше Ланос був найпопулярнішою машиною в Україні, з майже ідеальним поєднанням ціна-якість. Але часи змінилися, і продажі Ланосів впали в багато разів. Причин цього кілька. Перша - глибока кризу в економіці починаючи з 2014 року, і як наслідок, у населення просто немає грошей, щоб купити новий автомобіль, навіть економ класу. Друга - масове ввезення в країну авто дешевих нерозмитнених машин на іноземних номерах.

Але є ще одна, важлива, причина, по якій українські автобудівельні заводи просто не можуть конкурувати з аналогічними підприємствами зарубіжних конкурентів в Україні - відсутність рівних умов (податкових, митних, фінансових). Попросту кажучи - українські автозаводи в таких умовах працювати не можуть.

АвтоЗАЗ. Фото 3

Для того, щоб український автопром зміг працювати нормально потрібно в першу чергу ослаблення податкового законодавства, створення нормальних інвестиційних законів, дружня банківська система. Все це в комплексі дозволить українським автовиробникам встати з колін і в перспективі випускати якісні, конкурентоспроможні автомобілі. Саме на це акцентує увагу президент «УкрАвто» - «Нам не потрібні пільги, та ми й не претендуємо на них. Автовиробникам необхідні такі ж умови для роботи, які існують в Європі.»

» Всі новини

Голосів:   3
.